Jumaat, 4 September 2009

UMNO Tidak Ada Dosa ?

Saya terpanggil untuk memberi respon dalam Sabahkini.net kenyataan yang dikeluarkan oleh editor jesselton today berkenaan komen beliau terhadap kenyataan yang dibuat oleh Ketua AMK Sabah, Sdr Razak Jamil. Lanjutan daripada itu, Sdr Awang Damit turut memberikan pandangan balas beliau yang menyentuh permasalahan individu dan kaitannya dengan parti iaitu UMNO yang disebut jelas dalam komentar beliau.


Saya mengamati permasalahan yang ditimbulkan dan cuba memberikan pandangan dari sudut seorang muslim. Samada ia isu individu atau parti, pada saya ia mesti dikembalikan kepada tapak asal yang menjadi asas kepada seorang individu tersebut atau sesebuah parti politik iaitu kembali kepada Islam yakni Al Quran dan sunnah.


Apakah benar wujud pengasingan identiti individu dan parti yang dianggotainya? Apakah dalam kes seperti diatas, puteri UMNO tersebut tidak boleh dikaitkan dengan parti UMNO?


Al Quran telah menjelaskan keluasan ruang yang telah diberikan kepada seorang individu, atau apa yang dinamakan hak individu dan begitu juga dengan batas-batasnya, diperincikan satu persatu dan dihuraikan lagi oleh sunnah Nabi Muhammad S.a.w.


Seperti perintah Allah s.w.t kepada setiap individu dalam surah At Tahrim yang maksudnya :


“Wahai orang-orang yang beriman, lindungilah dirimu dan ahli keluargamu dari api Neraka. Ia dijaga dan dikawal oleh Malaikat yang amat keras dan kasar sifatnya. Mereka tidak pernah durhaka kepada Allah malah sentiasa melaksanakan apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka” [al-Tahrim 66: 6]


Merujuk kepada surah di atas, antara hak seseorang individu iaitu kebebasannya untuk menjalani fitrahnya sebagai manusia iaitu membina keluarga dan menjalankan tanggungjawab sebagai ketua keluarga. Namun disana Allah menjelaskan bentuk-bentuk hubungan dan batas-batas kekeluargaan iaitu menjauhkan ahli keluarga dari api neraka. Ini dalam soal individu dan tanggungjawab kepada keluarga.


Apabila ia dikaitkan dengan parti yang memerintah negara ini iaitu UMNO, kes puteri UMNO tersebut lebih tepat dibincangkan dengan tajuk yang lebih besar iaitu apakah "dasar kepimpinan" yang dilaksanakan?


Saya memetik dalam surah Shaad yang berbunyi :

“Hai Daud! Sesungguhnya kami menjadikan kamu (penguasa) di muka bumi, maka berilah keputusan (perkara) di antara manusia dengan adil dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsumu, kerana ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat, kerana mereka melupakan hari perhitungan”
(Surah Shaad ayat 26)


Maksud adil dalam surah diatas iaitu kembali kepada usaha untuk menjadikan hukum Islam sebagai panduan dan dasar barulah tercapai makna adil tersebut. Maka menjadi tanggungjawab kepimpinan untuk melaksanakan prinsip-prinsip Islam dalam semua urusan kehidupan termasuklah urusan politik.


Kepimpinan yang tidak mahu melaksanakan hukum Islam yakni tidak mahu menjadikan Al Quran sebagai dasar pemerintahan akan menjerumuskan orang bawahannya kepada kezaliman, kesesatan dan tenggelam dengan hawa nafsu.


kes Puteri UMNO diatas hanyalah sekelumit kes yang berlaku dari banyaknya kes-kes yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin UMNO. Usah sebut soal rasuah siapa kepalanya kalau bukan pemimpin UMNO. Usah sebut soal pecah amanah, soal penyelewengan, soal putar belit, soal rampas hak rakyat kalau bukan pemimpin UMNO yang mencipta rekod terbaik. Apakah UMNO tidak ada Dosa?


Ya, UMNO berdosa. Dosa paling besar UMNO iaitu menolak perlaksanan Al Quran dan Sunnah sebagai dasar dalam berpolitik!

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top