Khamis, 12 Ogos 2010

Jangan Pinggirkan Umat Islam NabawanKeningau : Yang Di Pertua PAS Kawasan Keningau Hisamudin Sulaiman melahirkan rasa simpati terhadap nasib umat Islam di sekitar Nabawan kerana tidak dapat menjalankan ibadat sebagai seorang muslim apabila pusat Ibadat seperti masjid dan surau mereka berada dalam keadaan yang sangat daif.
Beliau berkata sedemikian ketika melakukan lawatan ke beberapa kampung sekitar Sook dan Nabawan yang rata-ratanya umat Islam disini berada di bawah paras kemiskinan ditambah pula dengan ketibaan bulan Ramadan yang akan disambut oleh umat Islam di seluruh dunia.

“Masjid Daerah Nabawan merupakan tempat ibadah yang mesti diberi perhatian kerana keadaannya yang agak uzur dan tidak selesa untuk aktiviti keagamaan disini”

Beliau kesal kerana Masjid yang seharusnya menjadi pusat aktiviti umat Islam seperti solat jumaat, solat terawih, solat hari raya, ceramah agama dan kuliah ilmu tidak di ambil berat oleh pihak pemerintah Umno-Bn.

“Bagaimana kita hendak membangun pemikiran umat Islam ke arah yang lebih baik jika aktiviti ilmu tidak berjalan seperti yang sepatutnya, soal beliau lagi.

Menurut maklumat dari masyarakat disini, peruntukkan untuk memperbaiki kerosakkan yang berlaku telah disalurkan sebanyak dua kali tetapi keadaan masih sama seperti dulu.

Masjid Daerah Nabawan mengalami kerosakkan dibahagian atap yang menyebabkan hujan seringkali membasahi ruang solat dan beberapa lagi kerosakkan lain. Selain itu tandas yang tidak berfungsi dengan baik juga menyukarkan pelbagai aktiviti yang akan di anjurkan.
Beliau menggesa agar Ahli Parlimen Pensiangan YB Joseph Kurup agar tidak meminggirkan umat Islam dalam arus pembangunan seperti yang beliau sering laung-laungkan.

Selain itu, Hisamudin juga menggesa agar pihak berwajib member perhatian terhadap Surau Kampung Damai yang terletak DUN Liawan yang sudah tidak beroperasi lagi sebagai pusat ibadat umat Islam disini.

Sempena Ramadan ini kata beliau, umat Islam disini akan mengerjakan solat tarawih beramai-ramai dan pelbagai program ilmu akan diadakan.

Adun Liawan Datuk Sairin kerno dalam hal ini digesa agar mengambil berat tentang perkembangan umat Islam di kawasan beliau berkhidmat terutamanya surau yang menjadi tumpuan pembangunan ilmu disini.


Surau yang terletak berhampiran Bandar Keningau ini hanya memerlukan kos pembaikan sekitar RM3000.00 sahaja. Pada tahun 2008 angin kuat menerbangkan beberapa keping zink surau ini dan sehingga kini tiada sebarang bantuan disalurkan.

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top