Isnin, 19 April 2010

Demo Bantah Kezaliman BN
HUJAN yang turun tidak menghalang para penduduk mangsa roboh rumah mengadakan tunjuk perasaan secara aman di Kg Bakau, Likas. Tidak kurang 200 orang penduduk berkumpul mengadakan tunjuk perasaan untuk menyuarakan bantahan mereka berikutan tindakan kejam kerajaan Barisan Nasional (BN) meroboh rumah-rumah mereka yang telah didiami sejak 30 tahun yang lalu.

Turut hadir ialah Ketua Penerangan PAS Pusat Idris Ahmad, Exco Dewan Pemuda PAS Pusat Anwar Ali dan Ketua Penerangan PAS Sabah Hishamudin Sulaiman bagi menyatakan sokongan moral PAS kepada mangsa kezaliman BN Sabah.

Idris yang berkebetulan dalam perjalanan ke satu majlis di Tuaran singgah ke Kg Bakau untuk melihat sendiri keadaan yang dialami oleh mangsa roboh rumah Kg Bakau.

Idris yang terlalu sebak dan sedih hanya mampu menyampaikan ucapan selama lima minit dan tidak mampu meneruskan ucapan beliau. Laungan takbir dan “Hidup Pakatan Rakyat” sentiasa bergema mengiringi setiap kali pimpinan PAS menyampaikan ucapan mereka.

Di antara kandungan sepanduk dan poster penunjuk perasaan ialah “Beri hak kepada kami penduduk miskin selama 30 tahun menduduki Kg Bakau Likas”; “Kami bantah pencerobohan ini” dan “Air dan eletrik kamu sudah potong, tolong sambung kembali jangan siksa orang Islam sesama kita”.

Rumah-rumah penduduk Kg Bakau telah diroboh sejak isnin lalu. Mereka telah menduduki perkampungan ini sejak 30 tahun yang lalu. Dewan Bandaraya Kota Kinabalu bersama-sama anggota Rela, Jabatan Imigresen, Jabatan Pendaftaran, Polis, Sabah Electricty Sdn.Bhd dan Jabatan Air telah melancarkan operasi meroboh rumah-rumah setinggan bagi mencapai matlamat setinggan sifar 2010.


Sumber: Sabahkini.net

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top