Ahad, 31 Oktober 2010

Pemuda Sokong Debat Ansari - Yong
Batu Sapi
- Dewan Pemuda PAS menyokong sepenuhnya cadangan agar debat diadakan diantara ketiga-tiga calon yang bertanding di P185 Batu Sapi.

Langkah itu adalah sesuatu yang wajar bagi memperlihatkan kepada rakyat kredibiliti dan kewibawaan yang ada pada setiap calon yang bakal menjadi wakil rakyat di sini nanti.

Cadangan debat ini tercetus berikutan cabaran debat calon SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee terhadap Ketua Menteri Sabah Musa Aman.

Ajakkan debat Yong itu bermula daripada kenyataan Musa Aman yang mengatakan bahawa slogan 'Sabah untuk orang Sabah' sudah tidak relevan lagi kepada masyarakat Sabah pada hari ini.

Walaubagaimanapun, cabaran debat Ansari itu ditolak oleh Yong atas alasan dia (Ansari) tidak ada local standy untuk berdebat dengannya sebaliknya Yong memilih untuk berdebat dengan Anuar Ibrahim, Ketua Umum PKR.

Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu melihat keengganan calon SAPP itu untuk berdebat dengan Ansari sebaliknya memilih Anuar, hanyalah satu helah untuk melepaskan diri.

Lahirul berkata, adalah menjadi kebiasaan di negara-negara yang mengamalkan demokrasi apabila tiba pilihanraya, calon-calon yang bertanding akan dibawa ke pentas debat untuk memperlihatkan kewibawaan masing-masing.

"Suasana ini kita boleh lihat di negara jiran kita sendiri iaitu Indonesia yang berjaya menyuburkan budaya bertukar pandangan ini seterusnya menghasilkan kepimpinan yang berkualiti"

Mengapa tidak di Malaysia tegas Lahirul yang mendakwa negara ini antara negara yang maju dan berpegang dengan sistem demokrasi.

"ini secara tidak langsung memberi peluang kepada rakyat menilai calon-calon yang patut dipilih dan pada masa sama calon-calon yang bertanding dipilih dari kalangan yang mempunyai kelayakkan untuk menjadi wakil rakyat, tambah Lahirul.

Malangnya dinegara yang mengaku mengamalkan demokrasi seperti Malaysia, amalan berdebat dikalangan calon-calon yang bertanding masih belum begitu subur.

Selain itu, Lahirul juga mengajak masyarakat pengundi di Batu Sapi agar tidak terpedaya dengan gula-gula yang ditawarkan oleh Umno-Bn.

Menjelang hari pengundian, curahan projek mee segera di Batu Sapi tidak menggambarkan keikhlasan pemimpin Umno-Bn membantu rakyat sebaliknya mendedahkan betapa gagalnya mereka (Umno-Bn) menjalankan amanah yang diberikan oleh rakyat selama ini.

Terbaru iaitu janji Bn untuk memperuntukkan sebanyak RM5 juta untuk pembinaan Masjid Batu Sapi dan pembaikan bekalan air dan sistem parit yang sangat daif sejak sekian lama.

Mengapa baru sekarang persoal Lahirul, sebaliknya kesusahan yang dialami oleh sebahagian besar masyarakat di Batu Sapi sudah puluhan tahun di bawah pentadbiran Barisan nasional.

Jelas Lahirul, berbeza dengan Kerajaan Pakatan Rakyat seperti di Kedah dan Selangor yang baru saja mentadbir selama 2 tahun setengah, namun telah menunjukkan prestasi pentadbiran yang baik dan mengutamakan kebajikan rakyat.

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top