Khamis, 3 Jun 2010

1500 Orang Hadir Makan Malam Bersama Presiden PAS

Kota Kinabalu - Dijangkakan 1500 orang hadir dari seluruh pelusuk sabah pada majlis makan malam bersama pimpinan pakatan rakyat yang diadakan di dewan konvensyen Starcity baru-baru ini. Walaupun tanpa kehadiran Datuk Sri Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang, majlis tetap berjalan dengan penuh meriah.
Antara kenamaan yang hadir pada majlis tersebut iaitu Presiden PAS Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Naib Presiden PAS Ustaz Dato Tuan Ibrahim Tuan Man, Setiausaha PAS Pusat Dato Mustafa Ali, Pesuruhjaya PAS Sabah Hj Mhammad Abdullah, Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi PKR Negeri Sabah Hj. Ansari Abdullah dan beberapa orang pimpinan negeri.Bercakap kepada semua yang hadir, Presiden PAS Dato Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan semula sejarah pemerintahan Islam yang terkandung didalamnya sistem politik Islam yang banyak diaplikasi dalam sistem demokrasi pada hari ini.

Beliau menjelaskan, sistem demokrasi pada hari adalah demokrasi baru kerana banyak mencedok teori-teori keadilan daripada sistem politik Islam yang dikarang oleh para ulama zaman silam.

Selain itu beliau juga menjelaskan isu penggunaan kaliman Allah yang banyak menimbulkan kekeliruan dikalangan masyarakat kerana telah diputer belit oleh media yang dikuasai oleh kerajaan barisan nasional.

“kalimah Allah telah digunakan oleh agama samawi sebelum ini, cuma bezanya kalimah Allah dalam Islam merujuk kepada tuhan yang maha esa, tambah beliau lagi.

Sementara itu, Ahli Pimpinan Tertinggi PKR Negeri Sabah Hj Ansari Abdullah semasa ucapannya berkata, kemiskinan adalah senjata utama kepada umno untuk mengekalkan Sabah sebagai ‘fix deposit’ pada piliharanraya umum akan datang.
Jelas beliau, umno lebih suka rakyat Sabah hidup dalam kemiskinan kerana dengan cara tersebut mereka tidak akan terdedah kepada dunia luar dan mudah diperdaya dengan pelbagai janji manis setiap kali pilihanraya umum tiba.

Menyentuh tentang isu blok L dan M, Hj Ansari kesal dengan sikap tidak bertanggungjawab kerajaan barisan nasional yang begitu mudah menyerahkan kedaulatan negeri ini kepada pihak luar.

“Rakyat Sabah berasa marah dengan tindakan tersebut kerana tidak ada sebarang perbincangan di parlimen sebelum keputusan penyerahan kedua-dua blok minyak milik negeri ini dilakukan, tegas beliau.

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top