Rabu, 20 Mei 2009

Apabila pejuangan dikuasai oleh Nafsu

Bukan mudah untuk mengaku seorang pejuang, kerna modal seorang pejuang adalah pedih, sakit, pengorbanan dan kesabaran. Namun dek kerana perjuangan yang masih dikuasi oleh nafsu, modal itu tidak kita keluarkan. Pada sesetengah situasi kita akan berperang dengan nafsu apabila ingin menunaikan tanggungjawab pengorbanan, contohnya:

1. Kalau ditugaskan untuk berkursus (tugas pejabat), kita jarang mengeluh walaupun melibatkan seminggu outstation. Tetapi hati akan memberontak sekiranya terpaksa ke program-program jamaah walaupun hanya melibatkan satu malam.

2. Kita mudah keluarkan kewangan untuk keperluan kereta (exsasori), perhiasan rumah, berbelanja untuk mengisi perut dan sebagainya. Tetapi hati akan memberontak sekiranya terpaksa alirkan wang semata-mata kerana terlibat dalam perjuangan.

3. Kita akan gembira untuk hadir ke mana-mana majlis perhimpunan awam (kenduri, pasar hari, sambut pemimpin kerajaan dan lain-lain). Tetapi hati akan memberontak untuk hadir ke ceramah-ceramah umum, himpunan dan sebagainya, dengan pelbagai alasan.

Begitulah apabila perjuangan dikuasai oleh Nafsu..

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top