Rabu, 29 Julai 2009

Rakyat Sabah Bantah ISA
Kota kinabalu, 29 Julai - Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah menyeru kepada semua masyarakat di Sabah agar turut sama dalam Himpunan Mansuhkan ISA yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada 1 Ogos nanti.


Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah, Sdr Salman Amin memaklumkan bahawa Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah akan memobilasi ahli PAS di Sabah agar turut sama membawa perjuangan memansuhkan ISA ini kepada masyarakat di Negeri Sabah.


"sudah tiba masanya rakyat Sabah menyatakan rasa tidak setuju dan kerajaan UMNO-Barisan Nasional tidak sepatutnya meneruskan undang-undang yang tidak berperikemanusiaan ini.


Beliau berkata, ISA merupakan undang-undang yang tidak lagi relevan dalam situasi negara pada masa kini. Hakikatnya ia telah dijadikan alat untuk menahan ahli politik yang tidak sehaluan dengan mereka. Mana ada agama dalam dunia ini apatahlagi bergelar seorang muslim boleh merampas hak kebebasan individu lain tanpa bukti kukuh pada masa sama tidak dibenarkan membela dirinya.


Ketika ditanya samada himpunan mansuhkan ISA ini akan diadakan di Sabah beliau berkata, perkara ini akan dibawa berbincang dalam kalangan Pemuda Pakatan Rakyat kerana kita mahu semua lapisan masyarakat tanpa mengira ideologi politik bangkit bersama menentang undang-undang tidak berperikemanusiaan ini.


"setakat ini kita telah memobilasi sebanyak mungkin ahli PAS dan penyokong Pakatan Rakyat Sabah agar turun pada 1 Ogos nanti pada Himpunan Mansuhkan ISA. Ini mesej dari rakyat Sabah.


Beliau juga menegaskan, kebangkitan rakyat Sabah tidak akan dapat dibendung lagi dan kerajaan UMNO-Barisan Nasional akan menerima padahnya pada PRU-13 yang akan datang jika ISA diteruskan dan suara rakyat tidak dihiraukan.

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top