Isnin, 12 April 2010

Skuad 169 Terlalu IdealPenubuhan skuad P169 kota Belud secara dasarnya membawa satu gambaran bahawa dalam merangka program mendekati golongan muda sama ada yang berpendidikan tinggi atau tidak harus berada dalam keadaan “mudah” diikuti . Pendekatan kepada golongan sasar seperti yang diilhamkan oleh MP Kota Belud Datuk Rahman Dahlan begitu besar gagasannya, sehingga sukar untuk sebilangan besar “Peranak” Sama atau Iranun atau Dusun yang boleh mentafsir apa yang tersurat dan tersirat kepada penubuhan skuad “misteri” ini.


Di samping keberadaan skuad ini dengan tidak mempunyai link secara terus dengan Umno KB. Juga kewujudannya yang tidak berteras kepada kepopularan MP Kota Belud itu, mengundang banyak tanda Tanya, kerana pada asasnya program elit itu nyata menampakkan ‘kegagalan’ awal sebelum menempa kegagalan yang lebih besar.


Penulisan ini cuba melihat baik dan buruknya serta halatuju skuad ini dari sudut pandang golongan muda di Kota Belud. Memang dari persepktif positif, kewujudan skuad ini akan mendekati golongan muda supaya tidak terus terbiar dan terpesona delam pelbagai wacan dan idea kontras dalm soal kepolitikan dan pembangunan modal insane serta naluri bernegara. Teringat kita suatu ketika dulu Apabila Pemuda Umno, melancarkan program terjunan ke kutub Utara. Kita jugapernah disajikan dengan program mendekati golongan mat rempit dengan mengadakan program di litar perlumbaan. Kononya kerana golongan muda sekarang berbeda dengan golongan muda zaman pertengahan. Maka untuk mendekati golongan ini harus merangka satu program yang mendukung prinsip naluri golongan ini. Ertinya harus Nampak elit, bertenaga, mempunyai kerangka bermusim dan memerlukan modal yang besar.


Namun apa yang berlaku kepada program itu..? apakah golongan muda pada PRU 12 yang lepas telah melepaskan tempias kemarahan mereka kepada kerajaan dan UBN dengan memberi sokongan kepada pembangkang..? Kesan dan impak kepada program itu langsung tidak memberi advantage politik kepada UBN pada PRU 12..? Kenapa ?


Inilah yang merisaukan kebanyakkan golongan muda di Kota Belud dengan penubuhan skuad yang membawa gagasan besar yang memungkinkan tidak terpikul oleh kebanyakkan golongan muda di KB.. Saat ramai yang menganggangur, ramai yang tercicir dengan pemurniaan jiwa dan akhlak..saat ramai yang tercicir dari arus pendemokrasian pendidikan..maka satu skuad elit ditubuhkan untuk merasai denyut nadi golongan ini..? Kewajarannya mungkin dipertikaikan…


Adalah lebih baik merangka satu program untuk merapatkan penglibatan golongan muda dengan parti Umno KB terutama sayap pemuda. Kerjasama yang erat antara MP Kota Belud dan Umno KB memungkinkan melahirkan ikatan ukhuwah yang berkekalan. Seandainya Datuk Rahman tidak berada lagi di KB pada PRU 13 akan datang..setidak-tidaknya hubungan intim UMNO KB dan diri dan kepimpinannya akan membuahkan kegemilangan politik peribadi pada jangka panjang.


Satu yang harus diingat o0leh Datuk Rahman bahawa golongan muda yang celik ICT di Kota Belud termasuk menguasai maklumat ketiga..tidak sangat mementingkan keelitan itu. Inilah yang membezakan antara pemimpin pemuda Pembangkang dengan pemimpin muda UMNO. Kerana UMNO sering mempamerkan keelitan sehingga golongan sasar merasa pemimpin muda ini tidak bersama –sama dengan mereka. Golongan muda lebih melihat soal ketirisan, kebocoran,kes pencabulan amanah, soal pendapatan dan gaya hidup pemimpin yang begitu elit dan "berada" dengan hanya menceburkan diri dalam politik sekelip mata.


Kebergantungan skuad P169 ini kepada modal besar dan keelitan nampaknya tidak akan mencapai sasaran yang sepatutnya. Di mana idea dan gagasan ini berkesudahan..? hanya datuk Rahman yang mengetahuinya.


Sumber: //kelapamawar.blogspot.com

Sila Tinggalkan Pesan, K!

Catat Ulasan

 
back to top